Lynxlab
Image default
Business / Business Services

AC Voedingen beter begrijpen

AC Voedingen net als DC voedingen hebben betrekking op soorten stroom in een circuit. Bij gelijkstroom (DC) stroomt de elektrische lading (stroom) slechts in één richting. Elektrische lading in wisselstroom (AC) daarentegen verandert regelmatig van richting. De spanning in wisselstroomkringen keert ook periodiek om omdat de stroom van richting verandert. En dat is precies waar de Australische rockband AC/DC hun naam aan heeft ontleend. Van, wissel- en gelijkstroom, natuurlijk! Het is belangrijk om AC Voedingen te begrijpen. AC heeft een aantal nuttige eigenschappen, zoals de mogelijkheid om spanningsniveaus om te zetten met een enkele component (een transformator), dat is de reden waarom AC werd gekozen als het primaire middel om elektriciteit over lange afstanden te transporteren. Bekijk AC voedingen.

AC Voedingen: Wisselstroom

Wisselstroom (AC Voedingen) beschrijft de stroom die periodiek van richting verandert. Als gevolg hiervan keert het spanningsniveau ook om met de stroom. AC wordt gebruikt om stroom te leveren aan huizen, kantoorgebouwen, enz.

AC opwekken

AC kan worden geproduceerd met behulp van een apparaat dat een alternator (wisselstroomdynamo) wordt genoemd. Dit apparaat is een speciaal type elektrische generator ontworpen om wisselstroom te produceren. Een lus van draad wordt gesponnen binnen een magnetisch veld, dat een stroom langs de draad induceert. De draaiing van de draad kan op verschillende manieren gebeuren: een windturbine, een stoomturbine, stromend water, enzovoort. Omdat de draad periodiek draait en in een andere magnetische polariteit terechtkomt, wisselt de spanning en stroom op de draad.

Golfvormen

AC kan in een aantal vormen voorkomen, zolang de spanning en stroom elkaar afwisselen. Als we een oscilloscoop aansluiten op een circuit met wisselstroom en de spanning ervan in de tijd plotten, kunnen we een aantal verschillende golfvormen zien. Het meest voorkomende type AC is de sinusgolf. De AC in de meeste huizen en kantoren hebben een oscillerende spanning die een sinusgolf produceert.

Toepassingen

Thuis en op kantoor zijn bijna altijd AC voedingen. Dit komt omdat het genereren en transporteren van AC over lange afstanden relatief eenvoudig is. Bij hoge spanningen (meer dan 110kV) gaat er minder energie verloren in de elektrische energieoverdracht. Hogere spanningen betekenen lagere stromen, en lagere stromen betekenen minder warmte die in de elektriciteitsleiding wordt opgewekt door weerstand. AC kan gemakkelijk worden omgezet van en naar hoge spanningen met behulp van transformatoren. AC is ook in staat om elektromotoren van energie te voorzien. Motoren en generatoren zijn precies hetzelfde apparaat, maar motoren zetten elektrische energie om in mechanische energie (als de as van een motor wordt gesponnen, wordt er een spanning opgewekt op de klemmen!) Dit is nuttig voor veel grote apparaten zoals vaatwassers, koelkasten, enz. die op wisselstroom werken. De professionals van TTMS kunnen u nog meer informatie geven op uw vragen over AC Voedingen.