Lynxlab
Image default
Business / Business Services

Een warmtepomp installeren in uw huis

 

Een warmtepomp wordt tegenwoordig vaak gebruikt als vervanging voor oudere vormen van verwarming zoals de CV ketel. Er zijn heel veel verschillende soorten warmtepompen die allemaal voor- en nadelen met zich mee brengen. Maar voordat u de keuze maakt voor een bepaald soort warmtepomp moet u eerst de keus maken of u überhaupt een warmtepomp wilt of dat u beter uit zou zijn met een traditionele verwarmingsvorm als een CV ketel.

 

Goed voor milieu

Een van de grootste voordelen van de warmtepomp is dat het relatief goed voor het milieu is. Natuurlijk is elektriciteit verbruiken of gas verbranden altijd slecht voor het milieu, maar hier zitten flinke gradaties in. Het alternatief van de warmtepomp is vaak namelijk een CV ketel, en een CV ketel moet brandstof verbruiken om water te verhitten. Een warmtepomp doet dit net iets anders, namelijk op basis van een natuurlijke warmtebron. De enige arbeid die nodig is voor de warmtepomp is het rondpompen van de warmte. Hier kan elektriciteit voor gebruikt worden en dat is in bijna alle gevallen een stuk zuiniger dan verbranding. Zeker wanneer hier groene energie voor gebruikt wordt.

 

Andersom werken

Een van de voornaamste voordelen van de warmtepomp is dat dit verwarmingssysteem, als de temperaturen genoeg verschillen, ook kan verkoelen. Als de te verwarmen ruimte namelijk warmer is dan de warmtebron kan de warmtepomp eigenlijk precies andersom werken. Dan neemt het water warmte op uit de te verwarmen ruimte en brengt het die warmte diep in de grond. Dat kan, zeker bij grote installaties ook nodig zijn. Bijkomstig voordeel is dat er dan ook geen apart koelsysteem nodig is. Dat scheelt ook weer flink in de portemonnee. Als de warmtepomp dit niet kon moest men namelijk nog bijvoorbeeld een air conditioning systeem installeren en dit kost weer geld.