Lynxlab
Image default
Business / Business Services

Intellectueel eigendom

Intellectueel eigendom

Alles wat je om je heen ziet heeft er eigenlijk wel mee te maken. Intellectueel eigendom, in het Engels Intellectual Property genoem. Stoelen, banken, je chips, dranken, je kunt het zo gek niet bedenken of het heeft te maken gekregen met intellectueel eigendomsrecht.

Via het merkenrecht – of trademark registration – maar ook modellen en patenten. Een bepaald soort ontwerp stoel of gordijnpatroon kan worden vastgelegd binnen het modelrecht. Bij merkenrecht moet je denken aan bedrijfsnamen en handelsnamen die worden vastgelegd.

Patenten zijn uitvindingen. Een verschil tussen een patent en octrooi is er niet, octrooi is simpelweg de Nederlandse vertaling van het Engelse woord patent.

Een voorbeeld van een bekend patent is het hapje uit de beschuit. Tot ergens in de jaren negentig waren alle beschuiten rond. Sindsdien is er een hapje uit vrijwel elk beschuitje dat je koopt. Simpelweg omdat een uitvinder bedacht heeft dat het dan makkelijker is om een beschuit uit de wikkel te krijgen.

In al zijn eenvoud dus een ontzettend goede uitvinding. Dat vond Bolletje ook en dus wilden ze niet met de uitvinder samenwerken, maar gingen ze zelf aan de slag om dit te ontwikkelen.

En nu, ongeveer twintig jaar later, heeft de uitvinder eindelijk gelijk gekregen. Bolletje heeft inbreuk gepleegd op zijn octrooi.

Intellectueel eigendom is ook iets om rekening mee te houden als je speelt met het verkopen van je bedrijf. Een geregistreerd merk heeft namelijk waarde opgebouwd en een patent vertegenwoordigt evengoed een bepaalde waarde. Wellicht ontleent het bedrijf daar zelfs wel zijn bestaansrecht aan.

Goed advies is dan ook noodzakelijk voor elk bedrijf. Bij overnames én intellectueel eigendom.

 

https://www.intellectueeleigendom.nl/en/