Lynxlab
Image default
Business / Business Services

Nederlanders vertrouwen anderen eerder als het om een aankoop gaat

Bij het boeken van vakanties vertrouwen we al enige tijd op de beoordelingen van portalen zoals HolidayCheck of Tripadvisor. Het hotelwezen heeft zich moeten aanpassen en opnieuw moeten nadenken over deze nieuwe macht van reviews. En tot op de dag van vandaag worden er pogingen gedaan om deze beoordelingen met trucs te beïnvloeden.

Maar ook Google en Facebook richten zich steeds meer op ratings, om maar de belangrijkste te noemen. Daarnaast staat Kununu, een dienst waarbij werknemers hun werkgever waarderen, meestal hoog genoteerd op Google en is daarom een belangrijk instrument voor een bedrijfsanalyse.

Ook voor bedrijven en producten buiten de reisbranche worden online evaluaties en reviews steeds belangrijker. En het beïnvloedt ons surfgedrag – meestal onbewust. Zo worden ze een belangrijk marketinginstrument op het gebied van online marketing en SEO.

Maar het moet niet gaan over hoe je zoveel mogelijk positieve recensies krijgt, bedriegen kan al snel leiden tot een eigen doel als in dit geval van een hotel in New York, dat met een boete een slechte beoordeling probeerde te voorkomen. Goed werk moet beloond worden. En dat door een beoordeling van een tevreden klant of zakenpartner. En deze positieve reviews moeten zichtbaar worden gemaakt.

Vaak beslissen we onbewust en in een fractie van een seconde op welke link we wel of niet klikken. Laten we eens een kijkje nemen op deze resultatenpagina. Op welke link zou je klikken?

De kans is groot dat je op de bodem klikt. Allereerst springt het plaatje eruit en het recept is met 4 sterren relatief goed beoordeeld. Dit mechanisme is van toepassing op alle beoordelingsdisplays op alle platforms. En daarom kunnen de gele sterren beslissen of je een deal krijgt of niet.

Google MyBusiness

Met MyBusiness (voorheen Google Places) heeft Google een krachtige marketingtool ontwikkeld voor SEO managers. Naast de kaart met het adres van de winkel, worden het telefoonnummer en de openingstijden prominent weergegeven op de pagina met zoekresultaten. Hier kun je ook de functie “Review schrijven” gebruiken. Zodra de eerste beoordelingen zijn ontvangen, verschijnt de beoordeling duidelijk zichtbaar onder de kaart of de beschrijving van het bedrijf. Het spreekt voor zich dat deze beoordeling kan bepalen of iemand aan interesse in je bedrijf heeft of niet.