Lynxlab
Image default
Business / Business Services

Trends in kantoorruimte voor ZZP’ers

Voor veel kleine zelfstandigen is het thuis werken niet altijd even prettig. De mogelijkheden voor het huren van kantoorruimte voor deze doelgroep is divers en in dit artikel meer informatie over de mogelijkheden.

Bedrijfsverzamelgebouw

Het aantal bedrijfsverzamelgebouwen is enorm groot en de mogelijkheden zijn vooral gericht op de benodigde vierkante meters kantoorruimte die noodzakelijk zijn. Voor de kleine zelfstandige is een minimale werkruimte van 4 vierkante meter voldoende maar in de praktijk zal deze ruimte vaak iets groter zijn. Het voordeel van een bedrijfsverzamelgebouw zijn de gemeenschappelijke faciliteiten en het netwerk welke vaak al aanwezig is bij de bestaande huurders. Naast een centrale ingang en ontvangstruimte is deze kantoorruimte vaak de meest professionele maar ook de duurste.

Tijdelijke kantoorruimte

Er zijn regelmatig mogelijkheden om een tijdelijke werkplek te huren in vaak leegstaande bedrijfspanden waar voor weinig geld een ruimte beschikbaar kan worden gesteld. Voor de startende ZZP’er een prima opstart waar de doorgroei naar een meer professionele kantoorruimte kan worden begonnen. Nadeel van deze werkplekken is wel dat er vaak veel geregeld moet worden aangezien er geen internet of telefonie aanwezig is en dat het aantal huurders en de samenhang regelmatig wisselt.

Coworking of gewoon thuis

Coworking is een trend vanuit Amerika waarbij bestaande bedrijven ruimte tijdelijk beschikbaar stellen die voor een wisselende periode kan worden gehuurd. Vaak zie je vooral in de grote steden voldoende mogelijkheden voor coworking en zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om een werkplek per dag te huren. Handig voor ZZP’ers die wellicht in kleinere groepen een dag in de week willen samenwerken. Toch is nog steeds de thuiswerplek voor veel startende ondernemers de eerste aanzet tot het succes van de bedrijfsactiviteiten. Omdat de rol van verkoop en marketing tegenwoordig veel vanuit online wordt gerealiseerd zal de noodzaak om klanten op een professionele werkomgeving te ontvangen in het begin niet altijd direct noodzakelijk.

https://www.franklinbusinesscenter.nl/