Lynxlab
Image default
Business / Business Services

Voor welke situaties maak je back-ups?

Hoe maak je nu goede back-ups? Voor veel mensen is het een lastig vraagstuk. We kennen allemaal de horrorverhalen van een gecrashte computer, en toen bleek dat de back-up schijf ook gecrasht was. Of alle data was netjes geback-upt, maar de computer en de schijf werden allebei gestolen. Wat is nu een goede manier?

Er zijn een aantal situaties die kunnen voorkomen waardoor jij je data verliest. Je kunt je tegen al deze situaties beschermen. Of je dat ook echt wilt doen hangt ervan af hoe belangrijk de data voor je is en hoeveel moeite je wilt steken in de bescherming hiervan tegen situaties die nauwelijks tot nooit voorkomen.

Harde schijf crash

Eén van de grootste bedreigingen is het crashen van de harde schijf. Harde schijven gaan namelijk maar een aantal jaren mee. Doordat er bewegende onderdelen in zitten, slijten ze, en het is onvermijdelijk dat ze op een gegeven moment defect raken. Bij een fysiek defect aan de harde schijf wordt het zeer moeilijk, of niet onmogelijk om de data terug te krijgen.

Omdat de kans van een harde schijf defect vrij groot is, is het belangrijk dat u zich daar tegen beschermt. Dat kan met alle back-up mogelijkheden. Data opslaan op een externe harde schijf, een NAS systeem of in de cloud zijn allemaal goede manieren. Bij sommige computers is het mogelijk om data op te slaan op een tweede harde schijf in de computer zelf. Denk erom dat back-ups verschillende partities van dezelfde schijf niet meetellen!

Vergeten back-up te maken

De menselijke factor zorgt vaak voor veel problemen bij het maken van back-ups. We willen het wel doen, maar we stellen het uit of vergeten het. Als er dan plotseling iets met de computer of harde schijf gebeurt, hebben we opeens een groot probleem.

We lossen dit op door het maken van back-ups zoveel mogelijk te automatiseren. Je kunt met zowel Windows als Mac heel makkelijk automatische back-ups instellen op een externe harde schijf of NAS. Ook kan je met clouddiensten zoals OneDrive, Google Drive en iCloud, eenvoudig mappen synchroniseren.

Per ongeluk bestanden weggooien

Het kan altijd gebeuren, je maakt een foutje. Even let je niet goed op en je sleept per ongeluk met een paar andere bestanden dat boek waar je al zo lang aan werkt naar de prullebak. Prullebak gelijk legen natuurlijk, dat is wel zo netjes. Om dan dataherstel te moeten uitvoeren is echt geen pretje.

Automatische back-up systemen waarin je terug kan gaan naar vorige versies lossen dit probleem voor je op. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk wel Time Machine voor Apple, maar ook Windows heeft hier een functie voor, deze heet Bestandsgeschiedenis.

Ransomware of andere virussen

Ransomware is een virus dat je bestanden versleutelt en vervolgens geld vraagt om ze terug te krijgen. Of je ze dan ook echt terugkrijgt is zeer de vraag. Vaak vragen ze gewoon weer opnieuw om geld tot je het opgeeft. Hoe groot de kans is, is moeilijk in te schatten maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Zorg dat je in ieder geval het besturingssysteem van je computer up-to-date houdt, een goede virusscanner hebt en verstandig omgaat met het openen van onbekende bestanden of webpagina’s. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de back-up media niet altijd in verbinding staan met je computer. Het virus besmet namelijk ook alle aangekoppelde apparaten. Ouderwets back-uppen met een externe harde schijf die je daarna loskoppelt kan dit probleem oplossen.

Schade, brand of diefstal

Je kunt nog zo goed back-ups maken, als je brand krijgt, en je computer, harde schijf, NAS en Time Capsule allemaal binnen liggen, dan heeft het toch niet zoveel zin gehad. Hoewel deze situaties niet heel vaak voorkomen, kan het in sommige gevallen handig zijn om erop bedacht te zijn.

De enige oplossing is het opslaan van de data op een andere locatie. Dit kan door zelf een harde schijf op een andere locatie te leggen, of door gebruik te maken van clouddiensten. Het nadeel van clouddiensten is dat de opslagcapaciteit beperkt is. Je kunt wel meer bijkopen, maar dit is niet goedkoop. Hoe je dit het beste kunt doen hangt dus af van hoeveel je wilt investeren in het veilig stellen van je data. Hulp nodig? Schakel dan Apple reparatie Amsterdam in.

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/apple-reparatie-amsterdam/