Lynxlab

Wat is acrylaat

Acrylaat is een kunststof. Omdat het bij verhitting zacht wordt, valt het onder de thermoplastische kunststoffen. Omdat deze kunststof helder is, wordt het vaak gebruikt als vervanger van glas. Door deze thermoplastische eigenschap is acrylaat makkelijker te vervormen en te bewerken. Een ander woord voor dit materiaal is ook wel PMMA of plexiglas, bekend geworden door zijn merknaam. Maar desondanks exact hetzelfde als acrylaat. Het prachtige materiaal is al sinds 1936 op de markt, zoals bij Vink Acrylaat, maar tot op de dag van vandaag erg populair. Acrylaat is een volkomen veilig materiaal. De samenstelling is dat echter niet: het wordt vervaardigd uit waterstofcyanide, methanol, zwavelzuur en aceton.

Voordelen van acrylaat ten opzichte van glas

Opmerkelijk maar waar: acrylaat is helderder dan glas. Maar ook veel lichter in gewicht en bovendien slagvast. Sterker dus. Daarom worden bijvoorbeeld loketten van acrylaat platen voorzien. Maar ook de ramen in boten zijn bijvoorbeeld gemaakt van acrylaat. Door de optimale zichtbaarheid zijn bijvoorbeeld displays gemaakt van dit materiaal. Maar ook beschermkappen van kostbare of unieke objecten. In musea wordt dankbaar gebruik gemaakt van acrylaat voor het veilig tonen van hun kunst. Uiteraard zorgt zo’n kap er ook voor dat er geen vuil komt op het werk en mensen het niet aan kunnen raken.

Bewerking en kleur

Het bewerken van glas kent zijn beperkingen. Bij acrylaat is dit niet het geval. Er kan in worden geboord, het kan probleemloos worden gezaagd en het kan eenvoudig in allerlei vormen worden gebogen. Ook graveren of bedrukken is geen enkel probleem. Acrylaat is in vele kleuren te verkrijgen, al blijft de transparante, witte kleur favoriet. Omdat het weersbestendig is, worden gevels moeiteloos voorzien van acrylaat zonder dat het weer er invloed op uit kan oefenen. Ook reclameborden en bedrijfsnamen worden dan ook vaak vervaardigd van acrylaat. Het is een prachtig materiaal met een bijzonder mooie glans.